Spondiloza este o afectiune a coloanei. Coloana vertebrala se extinde de la cutia craniana pana la pelvis, formand axul vertical al scheletului uman. Ea se divide in 4 regiuni: cervical – din 7 vertebre, toracala – 12 vertebre, lombara – 5 vertebre si regiunea sacrococcigiana, care e formata din osul sacru si coccis. Vertebrele sunt separate intre ele de formatiuni preponderent gelatinoase, numite discuri intervertebrale, care se interconecteaza prin 365 de ligamente spinale si peste 700 de muschi.
Coloana vertebrala constituie scheletul de sustinere a intregului organism, avand urmatoarele functii esentiale pentru viata si activitatea omului:
Privita din spate, coloana vertebrala este dreapta, iar din profil prezinta patru curburi normale (fiziologice) anterior – convex in regiunile cervicala si lombara si posterior – convex in regiunile toracala si sacrococcigiana. Când articulațiile intervertebrale se uzează, pot aparea osteofite și implicit durerea asociată spondilozei.
Spondiloza este un termen folosit pentru a descrie problemele coloanei vertebrale si durerea asociata acestei zone. In general, 8 din 10 persoane trecute de varsta de 40 de ani se plang de dureri de spate. Aceasta afectiune se poate instala si fara simptome si poate sa ramana nediagnosticata pentru mult timp. Instalarea durerii si gradul ei depind de felul in care se modifica anumite parti din coloana vertebrala si daca acestea afecteaza maduva spinarii sau nervii spinali. Nediagnosticata si netratata, spondiloza poate afecta stilul si calitatea vietii si poate avea efecte negative asupra mobilitatii pacientului.
In general, spondiloza este degenerarea coloanei vertebrale din orice cauza. În sens mai restrans, se refera la osteoartrita spinala , uzura legata de varsta a coloanei vertebrale, care este cea mai frecventa cauza a spondilozei. Procesul degenerativ în osteoartrita afecteaza în principal corpurile vertebrale, foramina neurala si articulatiile fatetelor ( sindromul fatetei ). Dupa cum am mentionat mai sus daca este severa, poate provoca presiune asupra maduvei spinarii sau a radacinilor nervoase cu tulburari senzoriale sau motorii ulterioare, cum ar fi durere , parestezie , dezechilibru si slabiciune musculara la.
Procesul degenerativ poate interesa atat articulatiile disco-vertebrale, cand apare sau durere la flexia anterioara a coloanei vertebrale, cat si cele interapofizare, caracterizata de exacerbarea durerii in extensie. Cel mai des sunt afectate zonele cu cea mai mare mobilitate: C5-Th8, L3-L5.
Modificarile clinice sunt ca urmare a lezarii discului intervertebral, cu hernierea cel mai frecvent laterala a nucleului pulpos, aparitiei osteofitelor anterioare, cele mai mari dar si cele mai putine simptomatic, sau posterioare, care comprima cel mai des radacinile nervoase si ingusteaza gaurile de conjugare, alunecarii ligate corpilor spatiilor. musculaturii paravertebrale.
Exista o slaba corelatie intre simptomele clinice si modificarile radiologice. Cand simtomele apar, ele sunt dominate de durere care poate fi localizata in zona afectata sau poate iradia de-a lungul radacinilor interesate. Uneori se pot asocia si manifestari neurologice: alterarea reflexelor osteotendinoase, tulburari motorii sau de sensibilitate in zonele corespunzatoare.
In cazurile de spondiloza cervicala se afecteaza articulatiile disco-vertebrale (mai des C5-C6) si interapofizare (mai des C2-C3, C3-C4). In majoritatea cazurilor la simptomele generale de spondiloza se pot adauga si unele simptome particulare:
In cazurile de spondiloza toracala, care poate fi primara sau secundara, semnele subiective sunt discrete, iar in timp poate aparea hipercifoza dorsala.
Spondiloza lombara este foarte frecventa si in acest caz, durerea vertebrala este principalul simptom al bolii. Ea poate fi localizata (lumbago) sau poate iradia pe traiectul diferitelor radacini nervoase interesate (lombosciatica)
E cazul de mentionat ca RMN-urile si tomografiile sunt utile pentru diagnosticarea spondilozei, sunt necare pentru examenarea pacientului, dar in general nu sunt definitive si trebuie luate in considerare impreuna cu examinarea fizica si istoricul.
Ca si pentru restul afectiunilor, cea mai buna optiune de mentinere a sanatatii la un nivel satisfacator este modul sanatos de viata si masurile profilactice.
Tratam cele mai complexe afecțiuni ale coloanei vertebrale prin terapii conservatoare, nechirurgicale si neinvazive.
Oferim servicii de tratament al afectiunilor coloanei vertebrale prin terapii conservatoare, nechirurgicale si neinvazive.
Aveti optiunea sa ne contactati telefonic de urgenta!
Sunati pentru o programare la 0737234555
Baneasa – 0737234555
office@vertebromed.ro
Folosim cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare, pentru a vă prezenta conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul nostru. Făcând clic pe „Acceptă tot”, acceptați utilizarea cookie-urilor.