Bucuresti Sector 1
Bd. Ion Ionescu de la Brad nr. 61-63

Chiroterapia

Detalii despre serviciile noastre

Chiroterapia - ce este

Chiroterapia (cunoscuta si ca chiropractica) este o forma de terapie manuala care se concentreaza pe sanatatea coloanei vertebrale si a intregului sistem musculo-scheletal. Prin tehnici de manipulare si mobilizare a articulatiilor, aceasta metoda ajuta la ameliorarea durerii, la recastigarea mobilitatii si la redobandirea echilibrului si a starii de bine generale.

Chiroterapia – definitie si origine

Chiroterapia isi are originile la sfarsitul secolului al XIX-lea. Dr. Daniel David Palmer este creditat cu punerea bazelor acestei practici în anul 1895, cand a realizat prima ajustare vertebrală în scop terapeutic. Termenul de “chiropractica” provine din cuvintele grecesti “cheir” (mana) si “praktikos” (practica), traducandu-se prin “a face cu mana” – o descriere sugestiva a modului in care se desfasoara tratamentul. De-a lungul deceniilor, chiroterapia a evoluat intr-o disciplina recunoscuta la nivel international, axata pe diagnosticarea si tratarea disfunctiilor sistemului neuro-musculo-scheletal prin metode manuale neinvazive.

Fundamentele medicale ale chiroterapiei

Chiroterapia se bazeaza pe cateva principii medicale esentiale ce explica eficienta sa:

  • Influenta asupra sistemului nervos : Coloana vertebrala adaposteste maduva spinarii si radacinile nervilor spinali. O aliniere incorecta a vertebrelor (numita si subluxatie vertebrala) poate exercita presiune asupra nervilor, perturband comunicarea normala intre creier si restul corpului. Prin corectarea acestor aliniamente, chiroterapia reduce compresiunea nervoasa, contribuind la ameliorarea durerii si la refacerea functiei normale a nervilor.

  • Biomecanica articulatiilor : La nivelul articulatiilor, mobilitatea redusa sau pozitiile anormale pot duce in timp la uzura structuralor (discuri intervertebrale, cartilaje) si la aparitia durerilor cronice. Prin manevrele sale, chiroterapeutul restabileste mobilitatea normala a articulatiilor si alinierea corecta a oaselor. Acest lucru imbunatateste biomecanica miscarilor, reduce tensiunile anormale si incetineste progresia unor afectiuni degenerative precum spondiloza sau artroza.

  • Echilibrul musculo-scheletal : O postura defectuoasa si aliniamentele necorespunzatoare ale coloanei forteaza musculatura sa compenseze, ceea ce poate provoca contracturi, rigiditate si slabiciune musculara inegal distribuita. Interventiile chiropractice ajuta la corectarea posturii si la echilibrarea tensiunilor din muschi. Dupa tratament, muschii se pot relaxa, iar pacientul isi poate recapata un echilibru muscular mai bun, cu o postura mai corecta si miscari mai naturale.

Afectiuni in care este eficienta chiroterapia

Fiind o terapie cu impact asupra intregului aparat locomotor si a sistemului nervos, chiroterapia poate ameliora o varietate de afectiuni. Iata cateva exemple de probleme medicale in care aceasta metoda sa dovedit eficienta:

  • Dureri lombare (lombalgie, lumbago) – durere cronica resimtita in partea inferioara a spatelui, adesea cauzata de degenerarea discurilor intervertebrale sau de suprasolicitarea coloanei.

  • Spondiloza – degradare degenerativa a coloanei vertebrale (discuri si vertebre), care provoaca dureri si rigiditate.

  • Hernia de disc – deplasarea sau proeminenta unui disc intervertebral care comprima radacinile nervoase, cauzand durere, amorteli sau slabiciune in brate sau picioare.

  • Artroza soldului (coxartroza) – uzura cartilajului articular al soldului, ce limitează mobilitatea și generează durere; chiroterapia poate ameliora mobilitatea soldului si reduce durerea.

  • Artroza genunchiului (gonartroza) – degenerarea articulatiei genunchiului, insotita de inflamatie si durere; terapia manuala poate ajuta la reducerea presiunii asupra articulatiei si la imbunatatirea miscarii.

  • Deformari ale coloanei vertebrale (cifoza, scolioza usoara, hiperlordoza) – curburi anormale ale spatelui care pot cauza dureri si probleme de postura; tratamentul chiropractic poate contribui la corectarea posturii si la reducerea disconfortului.

  • Contracturi si tensiuni musculare – muschi incordati cronici (de exemplu, nivelul gatului sau zonei lombare) care produc durere si limitare a miscarii; tehnicile chiropractice ajuta la relaxarea acestor muschi.

  • Sciatica si compresii nervoase periferice – iritarea nervului sciatic (durere care coboara pe picior) sau alte compresii nervoase periferice ce duc la durere si parestezii (amorteli, furnicaturi); prin eliberarea presiunii de pe nervi, chiroterapia poate reduce aceste simptome.

Cum functioneaza tratamentul de chiroterapie

In timpul unei sedinte de chiroterapie, terapeutul foloseste exclusiv mainile pentru a efectua diverse manevre asupra coloanei vertebrale si a altor articulatii ale pacientului. Aceste tehnici vizează corectarea aliniamentelor, cresterea mobilitatii si reducerea tensiunilor neuromusculare. Principalele metode utilizate în chiroterapie includ:

  • Manipularea vertebrala – o miscare rapida, precisa si controlata aplicata asupra unei articulatii vertebrale (sau altei articulatii) cu scopul de a repozitiona segmentul osos si de a elibera tensiunea. Aceasta tehnica, numita adesea si ajustare, poate produce un sunet caracteristic de “pocnitura” cauzat de eliberarea gazelor din articulatie, dar manevra in sine nu este dureroasa. Manipularile vertebrale pot imbunatati imediat mobilitatea zonei si pot reduce durerea prin indepartarea presiunii de pe nervii iritati.

  • Mobilizarea articulatiilor – implica miscari lente, graduale si de amplitudine mica ale unei articulatii rigide, fara a forta dincolo de limita sa naturala. Spre deosebire de manipulare bruscă, mobilizare este mai blanda si repetitiva, ajutand la cresterea treptata a mobilitatii si la reducerea rigiditatii. Este adesea folosita la pacientii varstnici sau in zone foarte sensibile, unde o abordare graduala este mai potrivita.

  • Relaxarea post-izometrica – o tehnica in care pacientului i se cere sa contracteze un muschi impotriva rezistentei aplicate de terapeut, apoi sa il relaxeze complet. Imediat dupa aceasta, terapeutul intinde usor muschiul respectiv. Procedeul valorifica reflexele naturale ale corpului pentru a obtine o destindere mai profunda a musculaturii tensionate si pentru a mari treptat amplitudinea miscarii fara disconfort. Relaxarea post-izometrica este deosebit de eficienta in eliminarea “nodurilor” musculare si a contracturilor persistente.

Siguranta si efectele terapiei

Unul dintre avantajele majore ale chiroterapiei este profilul sau excelent de siguranta. Tratamentul este neinvaziv – nu presupune interventie chirurgicala sau medicatie – si atunci cand este efectuat de catre un specialist calificat, riscurile sunt minime. Manevrele sunt realizate cu grija si adaptate fiecarui pacientului, astfel incat acesta sa nu simta durere semnificativa in timpul procedurilor. Efecte secundare serioase nu apar, in afara unor posibile usoare sensibilitati musculare temporare in zona tratata (similare febrei musculare), care dispar rapid.

Pe langa siguranta, chiroterapia ofera pacientilor si beneficii generale asupra starii de bine. Dupa o sedinta de chiroterapie, multi pacienti raporteaza o relaxare profunda si o reducere notabila a durerii in zonele tratate. Eliberarea tensiunilor din coloana si muschi poate imbunatati circulatia sangvina si poate stimula eliberarea de endorfine – substante naturale ale organismului care reduc durerea si induc o stare de relaxare si confort. De asemenea, pacientii observa adesea ca au o mobilitate mai buna, o postura imbunatatita si chiar un nivel crescut de energie, reusind sa se bucure de un somn mai odihnitor dupa cateva sedinte reglementate.

Chiroterapia ca parte din planul tau de tratament

Afectiunile degenerative ale coloanei vertebrale si articulatiilor (precum artrozele sau discopatiile) pot reprezenta o provocare pe termen lung, dar asta nu inseamna ca trebuie sa accepti durerea ca pe o constanta a vietii. Integrarea chiroterapiei intr-un plan cuprinzator de recuperare medicala – alaturi de kinetoterapie, fizioterapie si, daca este necesar, tratament medicamentos – poate aduce imbunatatiri considerabile calitatii vietii. Multi pacienti cu diagnostice considerate “dificil de tratat” au reusit sa isi amelioreze simptomele si sa isi recastige mobilitatea prin terapii complementare precum chiroterapia. Important este sa ai incredere si sa fii proactiv in gestionarea propriei sanatati. Te incurajam sa iei in considerare chiroterapia ca parte a planului tau de tratament – ​​​​​​poate deveni un aliat valoros in lupta impotriva durerii si a limitarilor fizice. Cu ajutorul specialistilor si prin perseverenta, chiar si afectiunile degenerative pot fi tinute sub control, oferindu-ti sansa la o viata mai activa si cu mult mai putine dureri.

Ce tipuri de afectiuni tratam

Tratam cele mai complexe afectiuni ale coloanei vertebrale prin terapii conservatoare, nechirurgicale si neinvazive. 

Ce servicii oferim

Oferim servicii de tratament al afectiunilor coloanei vertebrale prin terapii conservatoare, nechirurgicale si neinvazive. 

Fa o programare

Aveti optiunea sa ne contactati telefonic de urgenta! 

Sunati pentru o programare la 0737234555

    Baneasa

    Bld. Ion Ionescu de la Brad, nr. 61-63, ap.1, int 1, parter

    Baneasa – 0737234555

    office@vertebromed.ro

    Program

    Luni - Vineri08:00 - 17:00
    SambataInchis
    DuminicaInchis